5 Pose Yoga Boleh Ubah Hidup Anda! Jom Cuba! – Channel W

5 Pose Yoga Boleh Ubah Hidup Anda! Jom Cuba!

Baru-baru ini, kami kongsi dengan anda senaman yoga untuk tahap pemula, minggu ini, kami akan kongsikan kepada anda senaman yoga untuk tahap pertengahan dan ia pastinya akan mengubah hidup anda.

Yoga mempunyai kelebihan tersendiri dalam menjaga kesihatan tubuh badan kita. Ini kerana yoga dengan tersendirinya merupakan satu aktiviti yang menyihatkan tubuh badan secara fizikal dan mental.

Menurut Presiden Persatuan Kebangsaan Malaysia Pranava Yoga, Raajamanikam, senaman yoga harus diamalkan oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira bangsa, budaya dan agama sebab senaman itu adalah satu saluran komunikasi yang merentasi semua peringkat lapisan masyarakat.

Yoga, yang pada asalnya diamalkan dalam ritual keagamaan di India telah mengalami evolusi kepada bentuk senaman untuk melegakan badan dan minda.

Antara senaman yoga untuk pertengahan yang akan mengubah hidup anda:

 

  1. Big To Toe Pose atau dikenali sebagai Padangusthasana

Kebaikan melakukan postur yoga ini dapat menenangkan otak dan membantu melegakan tekanan. Postur ini juga mampu merangsangkan hati, buah pinggang dan membantu memperbaiki penghadaman. Untuk mendapatkan peha yang kuat postur ini akan membantu menguatkan peha.

Cara melakukan postur ini  anda mesti berdiri tegak dan meletakkan kaki anda sejajar dengan satu sama lain. Kaki anda mestilah sekurang-kurangnya enam inci, dan kaki anda harus lurus. Kontrakkan otot paha anda supaya lutut anda akan diangkat keluar.

Seterusnya bengkokkan badan ke hadapan, ini bertujuan untuk menyentuh dahi ke lutut anda. Anda mesti pastikan kepala dan badan anda bergerak bersama. Pegang kaki besar anda dengan jari-jari di sebelahnya. Cengkaman haruslah kemas.

Tarik nafas dan angkat badan dan pastikan untuk luruskan siku anda.

Hembus nafas dan bengkokkan ke arah jari kaki anda sekali lagi. Lakukan ini beberapa kali. Kemudian, luruskan badan anda. Jangan lupa untuk mengekalkan nafas yang berterusan dan badan anda lurus semasa anda naik dan turun. Pastikan terus jari kaki anda sepanjang.

Lakukan selama satu minat dan berdiri tegak.

Big To Toe Pose

 

  1. Eagle Pose atau dikenali Garudasana

Cara melakukan senaman ini dengan berdiri tegak. Perlahan bengkok lutut kanan anda, dan bungkus kaki kiri anda di sebelah kanan anda, supaya lutut disusun atas satu sama lain. Kaki kiri anda harus menyentuh kaki kanan anda.Naikkan tangan anda ke ketinggian bahu dan bungkus tangan kanan anda di sebelah kiri anda. Pastikan siku anda bengkok pada sudut 90 darjah dan juga disusun.

Tahan postur ini selama beberapa saat. Bernafas secara mendalam dan perlahan-lahan. Fokus pada mata ketiga, dan biarkan emosi negatif anda.

Lepaskan postur, tukar kaki, dan ulangi postur ini.

Antara kebaikan melakukan eagle pose ini adalah membantu meregangkan paha, pinggul, punggung atas, dan bahu. Ia membantu anda memberi tumpuan dan juga meningkatkan keupayaan anda untuk mengimbangi.

 

Eagle Pose

 

  1. Forearm Plank atau dikenali sebagai Dolphin Plank Pose

Bagi anda yang ingin memperbaiki postur badan, planking sangat elok untuk  menguatkan otot-otot teras dan belakang, dengan itu meningkatkan postur tubuh anda. Di samping itu, senaman ini dapat mengurangkan Lemak Belly.

Tahan badan anda dengan siku dan pastikan abs anda ketat, lurus belakang, dan bahu, belakang, dan badan dalam satu baris. Pastikan tangan anda berada di bawah bahu anda. Genggam tangan kanan anda, flex siku kanan anda, dan berehat seluruh lengan anda di atas lantai.

Lakukan ini dengan tangan kiri juga. Sekarang, anda akan berada di kedudukan yang lebih rendah dan lebih mencabar.

Pastikan siku anda di bawah bahu dan abs anda ketat. Pegang pose ini selama 15-30 saat. Lakukan sebanyak 2 hingga 3 kali.

Forearm Plank

 

  1. Half-moon Pose atau dikenali sebagai Ardha Chandrasana

Mulakan dengan Triangle pose (Trikonasana) di sebelah kanan anda. Letakkan tangan kiri anda di pinggul kiri. Kemudian, semasa anda tarik nafas, bengkokkan lutut kanan anda, dan gerakkan kaki yang sama kira-kira 12 inci ke hadapan. Semasa anda melakukan ini, gerakkan tangan kanan ke hadapan dan letakkan di luar jari kaki kanan anda.

Seterusnya, hembus nafas dan gerakkan tangan kanan ke lantai. Tekan ke bawah. Kemudian, luruskan kaki kanan. Semasa anda melakukan ini, angkat kaki kiri dari lantai. Pastikan ia selari dengan lantai. Ketika sedang melakukan senaman ini, pastikan kaki kiri kuat. Lutut haruslah lurus dan tidak sejajar ke dalam dan tidak kunci lutut kanan.

Selepas itu, keluarkan badan atas badan anda ke arah kiri anda, dan gerakkan pinggul kiri anda sedikit ke hadapan. Letakkan tangan kiri ke pinggul kiri anda. Letakkan kepala anda dalam kedudukan yang neutral apabila anda melihat ke hadapan.

Pastikan letakkan berat badan anda pada kaki yang anda sedang berdiri. Tangan bawah anda mesti ditekan ke lantai supaya ia dapat membantu mengekalkan keseimbangan anda. Tahan posture ini selama beberapa saat dan lepaskan badan anda, dan ulangi bahagian kiri.

Kebaikan melakukan senaman ini dapat mengimbangi badan, menguatkan otot – otot kaki, dan juga menguatkan otot belakang. Tetapi bagi anda yang mengalami migrains, sakit kepala, tekanan darah rendah dan juga insomnia kerana khuatir boleh menyebabkan anda hilang kesimbangan ketika melakukan postur ini.

Half-moon Pose

 

  1. Revolved Side Angel Pose atau dikenali sebagai Utthita Parsvakonasana

Jika anda melakukan postur ini, kebaikan yang anda akan dapat adalah seperti menguatkan lutut, pergelangan kaki, dan kaki.
Kelenjar, dada, tulang belakang, pinggang, paru-paru, dan bahu dapat di regangkan apabila melakukan senaman ini. Ia juga dapat meningkatkan stamina anda.

Untuk memulakan senaman ini , anda harus berdiri di atas tikar supaya anda menghadap ke sisi panjang tikar, dan kaki anda terpisah jarak kaki anda. Pastikan bahawa tumit anda selaras dengan satu sama lain. Seterusnya, kaki kanan anda harus berubah supaya jari kaki anda menuju ke arah pinggir pendek tikar, dan jari kaki kiri anda berada pada sudut 45 darjah.

Hembus nafas dan bengkokkan lutut kanan anda, pastikan paha anda selari dengan lantai. Pastikan  lutut anda mesti di atas pergelangan kaki dan sejajar dengan dua kaki pertama. Asas kaki besar mesti didasarkan pada lantai, tetapi paha mesti dilancarkan ke arah jari kaki kecil.

Seterusnya hembus nafas dan teguhkan perut bawah anda, supaya ia disedut dan ditarik. Hembus  nafas dan regangkan badan anda ke atas kaki kanan. Kemudian, bawa lengan kanan anda ke bawah. Anda boleh meletakkan siku di paha kanan anda atau letakkan tangan di atas lantai, di luar kaki kanan.

Seterusnya panjangkan lengan kiri anda ke siling, supaya tapak tangan menghadap ke depan. Gulung lengan kiri atas ke arah muka anda, dan kemudian sampai ke kepala, pastikan lengan anda berada di sebelah telinga kiri. Tekan bahagian luar kaki kiri di atas lantai, kemudian gulung bahagian kanan punggung anda sedikit di bawah.

Anda harus pastikan tulang belakang dan leher anda panjang, dan leher anda sejajar dengan tulang belakang anda. Pusingkan pandangan anda ke arah lengan kiri. Berputarkan ribet itu supaya ia menghadap siling. Untuk menjaga asas stabil, tekan kaki anda dengan kemas.

Pastikan wajah anda lembut dan cahaya tulang belakang anda. Tahan postur itu. Untuk melepaskan, tarik nafas, dan keluar dari paksaan dengan Tadasana. Bersantai selama beberapa saat dan ulangi pose di sebelah yang lain.

Revolved Side Angel Pose

Semoga dengan perkongsian yoga untuk tahap pertengahan ini dapat mengubah hidup anda menjadi lebih fleksibel, dapat menguatkan otot anda dan juga dapat menghilangkan stress yang anda hadapi.

Tunggu minggu hadapan untuk postur yoga yang mampu mengubah hidup anda!

Comments

You must be logged in to post a comment Login

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino cheap air jordans