Mahkamah tolak permohonan Tian Chua – Channel W

Mahkamah tolak permohonan Tian Chua

Mahkamah Tinggi menolak saman pemula Naib Presiden PKR, Tian Chua terhadap Pegawai Pengurus Pilihan Raya dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung keputusan pegawai itu menolak penamaan calonnya untuk bertanding di kerusi Parlimen Batu P115 pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) .

Hakim Datuk Nordin Hassan memutuskan demikian selepas membenarkan bantahan awal Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Anwar Mohd. Zain dan SPR selaku responden pertama dan kedua.

Hakim itu dalam keputusannya menyatakan, Tian Chua seharusnya memfailkan petisyen pilihan raya untuk mencabar keputusan penolakan berkenaan bukannya melalui saman pemula.

Dalam saman pemula yang difailkan Isnin lalu, penyandang kerusi Parlimen Batu itu memohon perisytiharan bahawa dia layak menjadi calon dalam PRU-14 mengikut Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan dan di sisi undang-undang selain perisytiharan beliau berhak untuk bertanding dan diterima sebagai calon.

Saman itu dikemukakan atas alasan telah termaktub dalam undang-undang bahawa denda RM2,000 tidak akan menjejaskan hak atau status atau membuat hilang kelayakan pemohon sebagai ahli parlimen.

Ini kerana, pada PRU13, beliau mendakwa, dokumen penamaan calonnya diterima sekali gus dibenarkan bertanding walaupun didenda RM2,000 kerana mencederakan anggota polis pada 2007 dan semenjak itu pemohon mendakwa terus menjalankan tugas sebagai ahli parlimen.

Tian Chua gagal untuk mempertahankan kerusi Parlimen Batu P115 apabila SPR mendapati beliau hilang kelayakan bertanding kerana telah dihukum denda RM2,000 atas kesalahan menghina polis.

Comments

You must be logged in to post a comment Login

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino cheap air jordans