PM Lancar Rangka Pembangunan Labuan 2030 – Channel W

PM Lancar Rangka Pembangunan Labuan 2030

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan Rangka Tindakan Pembangunan Labuan 2030 iaitu pelan pembangunan hala tuju ekonomi pulau bebas cukai Labuan.

Pelan pembangunan yang direka khas untuk metransformasikan landskap ekonomi secara total Labuan itu menggariskan kepada tiga fokus utama iaitu pembangunan ekonomi, sosial dan fizikal.

Najib berkata pelan pembangunan yang menggariskan pelbagai projek pembangunan meliputi pembangunan persisiran pantai sehinggalah pembangunan fizikal kawasan bandar itu akan melihat kepada perubahan ekonomi Labuan.

“Usaha untuk mempelbagaikan sumber ekonomi pulau ini perlulah direncanakan, kalau tidak, Labuan tidak mungkin dapat mara ke hadapan setanding dengan tempat-tempat lain.

“Kita berhutang kepada warga Labuan ini, kerana antaranya, Labuan merupakan kubu kuat kerajaan Barisan Nasional (BN),” katanya pada pelancaran Rangka Tindakan Pembangunan Labuan 2030 itu yang dihadiri lebih 15 ribu warga Labuan.

Katanya antara projek berimpak tinggi yang dimasukkan dalam rangka tindakan pembangunan itu adalah cadangan pembinaan jambatan yang menghubungkan Labuan dengan tanah besar Sabah melalui Menumbok.

“Walaupun ada orang kata, kalau kita lihat dari segi kos pembinaannya mungkin tidak begitu berdaya maju, tetapi kerajaan tidak melihat kepada kadar pulangan sahaja, tetapi kita mahu melihat pembangunan secara keseluruhannya, kerana kita tidak boleh menganggarkan jumlah sesuatu,” katanya.

Najib berkata sekiranya jambatan ini menjadi pemangkin kepada perubahan pembangunan ekonomi Labuan, kerajaan persekutuan tidak melihat halangan untuk meluluskan pembinaannya.

“Sekiranya jambatan ini boleh merancakkan kegiatan ekonomi, membolehkan penduduk mempunyai akses mudah ke tanah besar Sabah dan begitu juga dari tanah besar mudah ke pulau ini, dan jambatan ini boleh menggalakkan pelaburan, maka berbaloilah kita membina jambatan ini,” katanya.

Beliau berkata sebaik sahaja Kajian Kebolehlaksanaan Tekno-Ekonomi cadangan pembinaan jambatan itu siap, dan kerajaan BN terus memerintah selepas Pilihan raya Umum Ke-14, adalah tidak mustahil jambatan berkenaan diteruskan pembinaannya.

“Mudah-mudahan keputusan pada hari tertentu (PRU14) nanti, merupakan keputusan yang menyebelahi kerajaan yang ada pada hari ini, Insya-Allah kita semua akan kembali di sini untuk melancarkan pembinaan jambatan Labuan yang sememangnya dekat di hati warga Labuan,” katanya.

Najib berkata adalah menjadi harapan beliau rangka tindakan pembangunan Labuan itu akan mengenal pasti projek-projek yang boleh menyumbang kepada kadar pertumbuhan pulau ini dan memberi keselesaan rakyat Labuan.

“Saya difahamkan akan ada taman tema di Tg Purun dan pembangunan semula berhadapan antai yang menyaksikan kepada pembangunan ‘Esplanade Labuan’.

“Selain itu, saya juga difahamkan akan ada pembinaan kedai-kedai yang menjual barang berjenama antarabangsa yang kita yakin akan menggalakkan sektor pelancongan,” katanya. – BERNAMA

Comments

You must be logged in to post a comment Login

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino cheap air jordans