Sarawak catat paling tinggi kes HFMD – Channel W

Sarawak catat paling tinggi kes HFMD

Sarawak mencatat bilangan paling tinggi dalam kes penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) dengan catatan 6,209 kes atau 12.1 peratus daripada jumlah keseluruhan iaitu 51,147.

Menurut Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad, catatan angka itu adalah rekod daripada 1 Januari lalu sehingga kelmarin.

Di Sarawak, katanya, majoriti kes dilaporkan dari Kuching sebanyak 1,387 kes atau 22.3 peratus bagi tempoh sama dengan satu kematian dilaporkan membabitkan seorang kanak-kanak berumur 27 bulan dari Daerah Mukah pada 28 Julai lalu.

“Kakaknya juga mempunyai gejala HFMD tetapi sudah sihat tanpa komplikasi,” katanya dalam sesi Pertanyaan-Pertanyaan Menteri (MQT) di Dewan Rakyat, Khamis.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan yang dikemukakan ahli parlimen DAP Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii Lee Wuen tentang jumlah kes secara terperinci penyakit HFMD di Sarawak dan langkah pencegahan.

Mengenai penutupan taska, tadika atau prasekolah, Dr Zulkefly berkata, tindakan itu dibuat sekiranya berlaku wabak iaitu dua atau lebih kes HFMD di premis berkaitan dalam tempoh inkubasi HFMD.

“Penutupan premis dilakukan untuk tempoh 10 hari dari tarikh onset kes HFMD terakhir dikesan di premis sama.

“Premis yang dimaksudkan merujuk kepada kelas mana kes itu dikesan.

“Tujuan penutupan premis adalah untuk memutuskan rantaian penularan jangkitan kepada kanak-kanak lain, selain membolehkan pengusaha premis menjalankan proses basmi kuman alat mainan serta permukaan tercemar seperti lantai dan meja,” katanya.

 

Comments

You must be logged in to post a comment Login

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino cheap air jordans