Suami digalak beri caruman pada isteri – Channel W

Suami digalak beri caruman pada isteri

Sebagai persediaan menempuh hari persaraan, suami digalakkan memberi caruman perlindungan sosial kepada isteri secara sukarela.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata pendekatan itu adalah fasa pertama sebelum skim caruman isi rumah membabitkan pindaan peruntukan perundangan berkaitan dilaksanakan.

“Fasa kedua merangkumi perluasan kawasan liputan menerusi perlindungan sosial kepada isteri akan dibuat, iaitu dengan meminda Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1999 (Akta 4).

“Fasa ketiga yang bakal menyaksikan caruman isi rumah ini diwajibkan akan direalisasi apabila pindaan Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) 1991, Akta 452 selesai,” katanya pada sesi jawab lisan di Dewan Rakyat, Rabu.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan yang dikemukakan ahli parlimen PAS Kuala Nerus Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali yang meminta perincian kerajaan berhubung pelaksanaan caruman KWSP untuk isteri atau wanita yang sebelum ini digariskan sebagai sebahagian daripada manifesto Pakatan Harapan.

Dr Wan Azizah yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, siri perbincangan dengan agensi berkaitan, termasuk KWSP, Kementerian Sumber Manusia, Kementerian Kewangan dan Pertubuhan Keselamatan Sosial-PERKESO kini giat dijalankan.

“Perbincangan rentas agensi dan kementerian perlu dilaksanakan kerana pelaksanaan skim ini membabitkan bidang kuasa berbeza,” katanya.

Menjawab soalan tambahan Mohd Khairuddin mengenai keperluan kerajaan memperuntukkan elaun khas bulanan kepada golongan isteri, Dr Wan Azizah berkata, cadangan itu perlu pertimbangan menyeluruh bersandarkan kedudukan semasa kewangan negara.

Timbalan Perdana Menteri bagaimanapun berkata keperluan memberikan nafkah kepada isteri adalah tanggungjawab suami.

“Itu tanggungjawab suami, kerana kerajaan nak bagi nafkah tambahan pula,” katanya

Comments

You must be logged in to post a comment Login

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino cheap air jordans