PM – NHRAP Bukti Komitmen Malaysia Pelihara Hak Asasi Manusia – Channel W

PM – NHRAP Bukti Komitmen Malaysia Pelihara Hak Asasi Manusia

PUTRAJAYA – Pelan Tindakan Hak Asasi Manusia Kebangsaan (NHRAP) yang dilancarkan hari ini adalah bukti komitmen Malaysia dalam memastikan hak asasi manusia di negara ini terjamin dan terpelihara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata pelan itu bakal menjadi landasan utuh dalam mentransformasikan usaha kerajaan bagi memperkukuh hak asasi manusia di negara ini.

Menurutnya ia juga selari dengan agenda dan visi Transformasi Nasional 2050 (TN50), melalui pendekatan bawah-ke atas, yang mengumpulkan pandangan, maklum balas dan aspirasi rakyat, dalam memastikan kejayaan pelaksanaannya.

“Lebih membanggakan lagi, NHRAP yang dibangunkan ini merupakan suatu pelan yang komprehensif, dengan mengambil kira aspirasi rakyat dan berdasarkan acuan Malaysia,” katanya semasa melancarkan pelan itu, di Perdana Putra, di sini hari ini.

Najib berkata dokumen NHRAP, yang dibangunkan mengikut piawaian antarabangsa dengan merujuk garis panduan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), menggariskan lima teras utama.

Najib berkata teras pertama ialah hak sivil dan politik, contohnya melalui pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) dan pembentukan Akta Perhimpunan Aman 2012 sepanjang tempoh kepimpinannya.

“Ternyata sekali apa juga kebimbangan kita seperti berlaku di masa-masa yang lampau seperti Ops Lalang, tidak akan berulang lagi,” katanya.

Tambahnya, tindakan kerajaan memansuhkan hukuman mati mandatori bagi kesalahan mengedar dadah di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 juga mendapat pujian Kesatuan Eropah.

Perdana menteri berkatateras kedua NHRAP ialah hak ekonomi, sosial dan kebudayaan, termasuk hak keperluan asas, hak mendapat pendidikan dan hak amalan kebudayaan.

Teras ketiga ialah hak golongan rentan yang memfokuskan kepada lima golongan iaitu wanita, kanak-kanak, orang kurang upaya, warga emas dan pelarian.

— BERNAMA

Comments

You must be logged in to post a comment Login

スーパーコピー財布 スーパーコピー時計 スーパーコピーブランド cheap valentino cheap air jordans